Jędrzej Majka - „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”.

Slajdowiska, wystawy, spotkania, inne
Miejscowość
Rybnik
Województwo
śląskie
Lokalizacja
Żółty Młynek Klubokawiarnia, Rybnik ul. Św. Jana 2.
Strona www organizatorów
www.dkchwalowice.pl
Adres e-mail organizatorów
goryipodroze@wp.pl
Termin
2019-10-01   do   2019-10-01
Informacje dodatkowe
Dom Kultury w Rybniku-Chwałowicach zaprasza na PODRÓŻE W NIEZNANE w Żółtym Młynku. 1 października (wtorek) 2019 r. o godz. 19.00. Wstęp wolny. Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Czy Marco Polo na pewno dotarł do Chin? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i wiele innych pytań odpowiem podczas spotkania w Żółtym Młynku. Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. I właśnie o tym jest moja najnowsza książka pt. „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. Opowiadam w niej o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak. Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu. Jędrzej Majka - z wykształcenia teolog i dziennikarz. Jego podróżowanie jako sposób na życie rozpoczęło się przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeździ, fotografuje, pisze i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 60 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są dla niego najważniejsze, tak naprawdę liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie. Zasmakował życia w różnych temperaturach, od minus 40 stopni Celsjusza pod kołem polarnym w Republice Komi po plus 50 w Buszer nad Zatoką Perską. Spędził nielegalnie dzień w kopalni węgla kamiennego w Rosji i wypił nieprzyzwoicie dużo wina na cmentarzu w Gruzji. Jest uzależniony od czarnej, mocnej i gorzkiej kawy oraz fotografowania nazw miejscowości na studzienkach kanalizacyjnych. O jego książkach podróżniczych, przewodnikach i albumach fotograficznych przeczytać można na stronie internetowej: www.jedrzejmajka.pl.